skip to Main Content

Wonen in Duitsland, huisarts in Nederland?

Veel mensen, met een Nederlandse nationaliteit, wonen in Duitsland en werken in Nederland. Er wordt ook in Nederland premie betaald voor de ziektekosten. Meestal is men ingeschreven bij een zorgverzekeraar in Nederland. Dit schrijven gaat over wat u kunt verwachten van de Nederlandse huisartsenhulp.

Problemen, uw en onze zorg:
Omdat u in Duitsland woont en in Nederland werkt, heeft u mogelijk recht op medische zorg in zowel Nederland als Duitsland. Er zijn wel een aantal spelregels.

Voor patiënten, die in Duitsland wonen en in Nederland werken en zorgpremie betalen, krijgt de huisarts geen basisvergoeding. Volgens de verzekeraar kunt u niet op naam ingeschreven in de praktijk omdat dan 24- uurs zorg verleend dient te worden.
In de praktijk is het voor een huisarts in Nederland niet mogelijk om zorg te verlenen als u in uw woonplaats in Duitsland bent. Dit heeft verschillende redenen:

  • De reistijd is onoverkomelijk,
  • Nederlandse artsen mogen niet zonder meer in Duitsland medische zorg verlenen,
  • Mede op advies van de inspectie van volksgezondheid, kan een Nederlandse arts u tijdens de avond, nacht en weekenduren in Duitsland geen medische zorg verlenen.
  • De beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt werken over de grens onvoldoende,
  • De financiering

Als gevolg van deze situatie en op advies van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Huisartsenkringen in Oost-Nederland, kunnen wij u niet inschrijven als vaste patiënt in onze praktijk. Tijdens de openingsuren van de praktijk kunt u natuurlijk wel bij ons terecht voor advies en medische hulp.

Wat kunt u doen?

  1. U dient zich in te schrijven bij een Duitse huisarts van uw keuze in uw Duitse woonplaats. U moet u (en uw gezinsleden) tegelijkertijd inschrijven bij een Duitse Krankenkasse. Bij de Krankenkasse levert u een E-106 formulier in. Dit wordt afgegeven door uw Nederlandse zorgverzekeraar. U heeft dan ten allen tijde recht op medische zorg in Duitsland. De kosten voor de Duitse medische hulp worden dan betaald door uw Nederlandse zorgverzekeraar.
  2. Tijdens de openingsuren van de praktijk kunt u bij ons terecht. U hoeft daarvoor niet in de praktijk ingeschreven te staan. Lees daarvoor verder onder het kopje: onze zorg aan u.
  3. Als u zich in ons Nederlandse werkgebied bevindt, en er is sprake van levensbedreigende spoedeisende hulp, dan wordt u uiteraard door ons of door onze collega’s van de acute zorgpost Oldenzaal van medische zorg voorzien. De onkosten moeten wel contant worden afgerekend. De rekening wordt volledig vergoed door uw Nederlandse zorgverzekeraar en kunt u daar indienen.

Onze zorg aan u:
Als u dit wenst kunt u tijdens onze openingstijden gebruik maken van onze medische zorgverlening. Voor goede medische zorg zou het prettig zijn dat u met al uw medische gegevens in ons informatiesysteem komt te staan. Voor onze diensten wordt het zogenaamde “passantentarief” berekend. Dit wordt volledig vergoed door uw Nederlandse zorgverzekeraar.

Back To Top